Inschrijvingen open – Opleiding editie 2014

OPLEIDING Toegepaste Zoöantropologie – Learning Horse en Learning Dog:

Aandacht voor Welzijn, Cognitief leren en het ontwikkelen van de dier-mens relatie

In de dier-mensrelatie is er vaak sprake van eenrichtingsverkeer: de mens zoekt naar de mogelijkheid om het dier op specifiek gedrag te trainen. Bij een gelijkwaardige relatie draait het om tweerichtingsverkeer. In de dierenwereld zijn we daar niet aan gewend, omdat we meestal bezig zijn om de reacties van een dier te controleren.

In de zoöantropologische benadering gaan we juist wél uit van tweerichtingsverkeer. Learning Horse en Learning Dog zijn unieke opleidingen (geaccrediteerd en internationaal erkend als dier-mens studies) met als uitgangspunt dat zowel mensen als andere dieren de mogelijkheid hebben om zich vrij uit te drukken. Dit vraagt om het loslaten van verwachtingen en de behoefte aan controle. Persoonlijke groei is dan ook een belangrijke factor in dit opleidingstraject.

De prestatiegerichte benadering maakt plaats voor ervaringsgericht leren. Het gaat er niet om wat je bereikt, maar hoe je daar samen naartoe groeit. Dat het mogelijk is om tussen mens en dier een relatie op gelijke voet te ontwikkelen, is gebaseerd op  de cognitieve capaciteiten van dieren en hun eigen individuele ontwikkeling. Ook onderstrepen onderzoeksresultaten het belang van social learning.

LEARNING ANIMALS MISSIE

De missie van Learning Animals is om de cognitieve kant van de dieren te benadrukken om zo een plek te geven aan hun nieuwsgierigheid, hun ontdekkingsgedrag en hun ontwikkelingsmogelijkheden. De relatie met dieren en het beleven met dieren via de zoöantropologische benadering is van fundamenteel belang voor welzijn: het geeft de basis voor het wel of niet aanwezig zijn van (fysieke of mentale) spanning. 

————————————

“Leer hoe een dier leert,
hoeveel behoefte dieren hebben om te onderzoeken
en om samen met andere dieren te ervaren,
hoe een dier zijn relatie met andere dieren en met de mens beleeft”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s