Persbericht Unieke Opleiding

“Leer hoe een paard leert,

hoeveel behoefte paarden hebben om te onderzoeken

en om samen met andere paarden te ervaren,

hoe een paard zijn relatie met andere paarden en met de mens beleeft”

meer Paard, meer Mens, meer Samen
P E R S B E R I C H T

2 november 2012

Unieke opleiding Learning Horse studie in toegepaste Zoöantropologie nu ook in Nederland van start in 2013

Cognitief leren voor meer welzijn en een betere band met het paard

“In de paard-mensrelatie is er vaak sprake van eenrichtingsverkeer. Maar volgens ons is een gelijkwaardige relatie mogelijk, met tweerichtingsverkeer”, aldus José Schoorl van Learning Horse. In hun werkwijze baseren José en haar man Francesco De Giorgio zich op recent onderzoek en praktijkervaring. De twee staan samen met hun evenwichtige paarden te trappelen om anderen te laten beleven hoe cognitief leren werkt. Om te laten zien hoe dit bijdraagt aan het welzijn van het paard en de band met het dier. Daarom starten ze na Italië ook in Nederland met hun unieke opleiding, in februari 2013 en een tweede editie volgt in juli.

José Schoorl en Francesco De Giorgio kwamen tot de conclusie dat de cognitieve capaciteiten van het paard geen aandacht kregen. Cognitief bij paarden wil zeggen: op een natuurlijke manier nieuwe dingen leren door ervaring op te doen in een sociale context. Dat is een ander uitgangspunt dan gebruikelijk is. Francesco: “In de paardenwereld is men meestal bezig om de reacties van het paard te controleren. Men werkt met straffen en belonen. In de benadering van Learning Horse doen we het anders. We nemen de tijd om samen met het paard te onderzoeken en te ervaren.”

Gezonde interactie

Omdat dit een geheel andere houding en insteek vergt die je niet zomaar even aanleert, start Learning Horse in 2013 met de opleiding Zoöantropologie. Een uniek traject dat helpt om competenties te ontwikkelen om zowel vanuit het perspectief van de mens als vanuit dat van het paard te kijken. Een opleiding die handvatten biedt voor een gezonde interactie tussen paard en mens. “Het gaat er niet om wat je bereikt, maar hoe je daar samen naartoe groeit”, aldus José.

Waar en wanneer

De eerste editie start op 9 februari en de tweede op 20 juli 2013. De opleiding duurt zes maanden (1 weekend per maand). Wees er snel bij, want het maximum aantal deelnemers van deze Nederlandse editie is 6!

Meer info: Informatie over de opleiding.

—————————————————————————————————————————

Foto: Francesco De Giorgio: ‘Samen onderzoeken en ervaren’.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s