Leren over de relatie-dynamiek

Werken aan een betere band door inzicht in de relatie-dynamiek

Hoe ontstaat een band tussen mens en dier? Hoe werk je aan de relatie? Hoe kun je ervoor zorgen dat er een dialoog kan ontstaan tussen jou en je hond, je paard, of je kat? Steeds vaker worden er methodes ontwikkeld en dvd’s uitgegeven waarin je een protocol kunt volgen zodat je weet wat je moet doen om je paard beter naar jou te laten luisteren.

Maar dat is nou juist het punt. In een relatie luister je naar elkaar en hou je rekening met elkaar. En als het voor mensen onderling al ingewikkeld is om onderling contact te maken en meer te begrijpen van de relatie-dynamiek, helemaal wanneer het verschillende culturen betreft en bijvoorbeeld internationale samenwerking, hoe zit dat dan met het begrijpen van de belevingswereld en de cultuur van een ander dier?

De zooantropologische benadering geeft daar antwoord op. Een relatief jonge wetenschappelijke, filosofische en culturele discipline die uitleg geeft over de elementen die invloed hebben op de relatie tussen dier en mens. Het belangrijkste uitgangspunt, in het geval van toegepaste Zooanthropology (het in de praktijk leren uitgaan van een gelijkwaardige dier-mens relatie), is dat dieren als “sentient” dieren worden gezien. Met een eigen beleving, met een eigen bewustzijn en met eigen cognitieve capaciteiten. Elk dier is een individu met eigen voorkeuren en ervaringen. Dat  is al een stap om überhaupt een relatie aan te kunnen gaan.  Begrijpen hoe een dier ervaringen verwerkt hangt en valt daarnaast met het accepteren van de cognitieve capaciteiten van dat dier.

Dit alles maakt een groot verschil in ontelbaar veel dagelijkse dingen in bijvoorbeeld een paardenleven: schrikken van allerlei bekende of onbekende dingen, weglopen in de wei, wel of geen aandacht hebben, afsluiten voor de omgeving, gespannen zijn, blokkeren, kopschuw zijn, maar ook agressief gedrag naar mensen of andere paarden. Het merendeel is te koppelen aan het feit dat paarden geen ruimte krijgen om de wereld om zich heen te begrijpen en vanuit een sociale context te beleven. Juist daarin kan een mens veel voor een paard betekenen.

OPLEIDING Zoöantropologie:
Aandacht voor Welzijn, Cognitief leren en het ontwikkelen van de paard-mens relatie

In de paard-mensrelatie is er vaak sprake van eenrichtingsverkeer: de mens zoekt naar de mogelijkheid om het paard op specifiek gedrag te trainen. Bij een gelijkwaardige relatie draait het om tweerichtingsverkeer. In de paardenwereld zijn we daar niet aan gewend, omdat we meestal bezig zijn om de reacties van het paard te controleren.

In de zoöantropologische benadering gaan we juist wél uit van tweerichtingsverkeer. Learning Horse Zoöantropologie is een nieuwe opleiding met als uitgangspunt dat zowel mens als paard de mogelijkheid heeft om zich vrij uit te drukken. Dit vraagt om het loslaten van verwachtingen en de behoefte aan controle. Persoonlijke groei is dan ook een belangrijke factor in dit opleidingstraject.

De prestatiegerichte benadering maakt plaats voor ervaringsgericht leren. Het gaat er niet om wat je bereikt, maar hoe je daar samen naartoe groeit. Dat het mogelijk is om tussen mens en paard een relatie op gelijke voet te ontwikkelen, weten we dankzij recent onderzoek naar de cognitieve capaciteiten van het paard en zijn natuurlijke gedrag en ontwikkeling. Ook onderstrepen onderzoeksresultaten het belang van social learning.

Leerdoelen Zoöantropologie

Dialoog en vriendschap staan centraal in deze Learning Horse opleiding. Je leert hoe je via ervarend leren en het stimuleren van de cognitieve capaciteiten van het paard diepgang en betekenis kan geven aan de relatie. Hoe de relatie-dynamiek ontstaat. En hoe je handvatten kunt ontwikkelen voor een gezonde interactie.

 • Handvatten beheersen om het paardengedrag (en waar dit gedrag vandaan komt) beter te begrijpen.
 • Bewust worden hoe een relatie tussen mens en paard zich ontwikkelt.
 • Leren omgaan met problemen in de relatie menspaard.
 • Herkennen van leermomenten/cognitieve signalen in het gedrag en de expressie van het paard.
 • Leren ontwikkelen van de cognitieve capaciteiten, voor een spanningsvrije interactie met de mens en een gezonde fysieke en mentale ontwikkeling van het paard.

Voor wie?

Learning Horse Zoöantropologie is bedoeld voor iedereen die meer wil begrijpen van het paard en die zich wil ontwikkelen in de paard-mensrelatie, zoals:

 • Paardeneigenaren
 • Mensen die paarden trainen
 • Coaches en therapeuten die met paarden werken
 • Studenten diergeneeskunde, gedragskunde of paardenhouderij
 • Instructeurs die zoeken naar nieuwe vormen van lesgeven waarbij steeds meer van het paard wordt uitgegaan
 • Natuurlijk hoefbekappers
 • Dierenartsen die een bredere kijk willen ontwikkelen
 • Eigenaren van opfokbedrijven

Enige ervaring met paarden is wel vereist, maar er is geen specifieke vooropleiding nodig.

Missie

De missie van Learning Horse is om de cognitieve kant van de paarden te benadrukken om zo een plek te geven aan hun nieuwsgierigheid, hun ontdekkingsgedrag en hun ontwikkelingsmogelijkheden.

De relatie met het paard en het werken met paarden via de zoöantropologische aanpak is van fundamenteel belang voor het welzijn van het paard: het geeft de basis voor het wel of niet aanwezig zijn van (fysieke of mentale) spanning.

“Een verfrissende, nieuwe dimensie waarin deelnemers leren hoe ze een relatie op gelijke voet kunnen onwikkelen, om ruimte te geven aan de rijke bijdrage van zuiver contact en de verfijnde dialoog die er tussen mens en paard kan ontstaan.”

Editie 2013

Duur van de opleiding: De opleiding in groepsverband duurt 100 uur, verdeeld over 6 modules van twee opeenvolgende lesdagen (theorie en praktijk). Het examen en een eigen slotpresentatie zijn daarbij inbegrepen.

De eerste editie van 2013 begint in februari. De modules vinden 1x paar maand plaats. Het totale traject duurt dus zes maanden.

Aantal deelnemers: Aangezien er tijdens de opleiding veel aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van de individuele competenties van de deelnemers waarbij rekening wordt gehouden met de eigen ervaring en persoonlijke groei, is het maximum aan deelnemers beperkt tot 6.

Lesmateriaal wordt voor elke module uitgereikt. Tijdens de opleiding zal apart worden verwezen naar literatuur voor verdieping.

Contact

Francesco De Giorgio en José Schoorl

Tel: 06-44834881

Vraag het volledige programma op via: thelearninghorse@gmail.com

Opleiding 2013 aanbieding t/m 31 december

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s