The Age of Empathy

Een cultuur verander je niet zomaar. Een diepgewortelde cultuur, doortrokken door passie zoals die bestaat binnen de paardenwereld al helemaal niet. Waarden, normen en omgangsvormen die al eeuwenlang bestaan behoren vaak tot onbewuste automatismen. De origine ervan is meestal ‘long gone’ en sommige normen hebben eigenlijk helemaal geen logische origine.

Veel omgangsvormen in de heersende paardencultuur zijn gebaseerd op het zoeken naar een veilige interactie tussen mens en paard, zonder daarbij het paard te begrijpen. In veel gevallen zorgen deze omgangsvormen juist voor veel ‘misunderstandings’ en continue spanning.

Men zoekt in de relatie naar dat mythologische beeld waar mens en paard één zijn en doet er alles aan om het paard in zijn gedrag zò te vormen dat het plaatje er in ieder geval goed uitziet. Bijvoorbeeld; een paard leren naar je toe te komen rennen. Of tot ontspanning te krijgen tijdens het rijden. Of leren hoe het op commando op de grond gaat liggen, apporteert, achteruit loopt als je er alleen maar naar kijkt. Dit zoeken naar gewenst gedrag creëert verwachtingen, zowel bij de mens als bij het dier, waardoor beiden verder van zichzelf en van elkaar af komen te staan. Naast de frustratie zogauw er iets van die verwachtingen afwijkt.

Het punt is dat je, om één te zijn met een ander, eerst vooral allebei jezelf moet kunnen, leren en weten te zijn. De meeste paarden zijn dat niet, de meeste mensen eigenlijk ook niet. Juist omdat zowel mens als paard in ditzelfde kringetje van verwachtingen zitten, en de hele cultuur eromheen ook, is het moeilijk eruit te stappen.

De zooantropologische benadering helpt beide cirkels te doorbreken. Zowel het verwachtingspatroon van de mens als van het paard worden doorbroken om opnieuw aan een zuivere interactie te kunnen werken.

Dit betekent vooral eerst van het paard leren. Het betekent accepteren dat een paard zijn eigen belevingswereld heeft, een cognitief dier is, dat zijn eigen denkwijze heeft.

Dit betekent een dialoog aangaan waarin je open staat voor de initiatieven van het paard.

Dit betekent een grote verandering in het plaatje wat de mens tot nu heeft gehad van zijn positie ten opzichte van dieren.

Dit betekent nogal wat, maar het betekent dan ook écht wat.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s