Vrij in de bergen

Een prachtig berggebied dat ligt op de zwitserse en italiaanse grens. Op 1400 meter hoogte, met uitzichten die neerkijken op zowel het Comomeer als het Luganomeer. Je komt er herten, reeën en gemsen tegen en .. een speciale kudde haflingers.

De kudde is ontstaan doordat een aantal paarden zo’n tien jaar geleden, na het overlijden van hun eigenaar,  aan hun lot werd overgelaten in de bergen. Een aantal jaar later kwam er tijdens een strenge winter een groep van 15 haflingers en een muildier de dorpen in, op zoek naar voedsel. Wat er met deze paarden gedaan moest worden werd een zaak voor de zwitserse rechtbank waar Francesco een advies voor uit heeft geschreven om te voorkomen dat de paarden een zeer direct einde zouden vinden aan hun leven.

Ze worden vandaag de dag beheerd door de stichting ‘Cavalli del Bisbino’ met als doel ze een zo vrij en natuurlijk mogelijk bestaan te geven. Mede door de familiebanden en hun jarenlange zwerftocht door de bergen is een hele hechte kudde ontstaan, die zich zeer goed aan de ruige omgeving heeft aangepast. Hierdoor valt er een hele verfijnde communicatie-dynamiek te observeren die voor het merendeel mist in groepen paarden die bij elkaar staan in situaties binnen onze samenleving.

De paarden zijn dan ook het observeren waard. Het grote probleem is hoe je zo’n kudde kan beheren zonder dat ze teveel beinvloed worden door de inmenging van de mens. Er zijn een aantal sanitaire controles verplicht en een aantal maanden per jaar staan ze in een kleiner, lager gelegen gebied waar ze bijgevoerd worden.

Vier keer per jaar staan we de stichting en zijn vrijwilligers bij met training. Niet alleen om de paarden op een ethische manier te benaderen, maar ook om te zorgen voor de persoonlijke groei van de vrijwilligers die de paarden zo vrij mogelijk willen laten en zoeken naar de grens tussen verzorgen en de natuur zijn gang laten gaan.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s