RUIMTE

EXCURSIE in het Abruzzo-gebergte (Italië). In de Abruzzen, met bergtoppen tot 1000 meter hoog, leeft een bijzonder ras: de Esperia pony. Ongeveer 300 Esperia’s leven op de hellingen, verdeeld over een aantal kleine kuddes. Ook de wolf leeft op deze berghellingen. In mei zal er veel te zien zijn: naast de pas geboren veulens, zullen de  hengsten rituelen uitvoeren die horen bij het verplaatsen van de merries en het verdedigen van de kuddes. Alles bij elkaar een dynamisch schouwspel. Een wereld van kennis waarin affiliatieve interacties centraal staan en waar oog is voor detail. Een wereld waarin je kunt observeren hoe paarden in de ruige natuur zuinig omgaan met hun energie en een weloverwogen keuze maken voordat ze reageren op onbekende situaties. De cognitieve en relationele capaciteiten van de Esperia’s zijn sterk ontwikkeld door het landschap waarin zij leven en de vele risico’s die dit landschap met zich meebrengt. Maar vooral, door de ruimte die zij hebben om in familie-verband op te groeien, samen te ervaren, te beleven en cultuur te ontwikkelen. De mensen waar zij mee in contact komen zijn de dorpsbewoners. Hun zelfgemaakte wijnen en andere Italiaanse specialiteiten en hun zelfvoorzienendheid, maakt dat ze dicht bij de natuur staan en de paarden bij kunnen staan wanneer nodig in extreme weersomstandigheden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s