Workshop in de gevangenis

De penitaire inrichting “Bollate” cavalli in carcere in Milaan heeft een aantal stallen en paddocks waar binnen de muren van de inrichting 20 paarden leven die deel uitmaken van een herintredingsprogramma voor gedetineerden.

Op zondag 29 januari hebben we een workshop van een dag gehouden ter introductie van de anthrozoologische benadering, waarin de deelnemers kennis maakten met twee belangrijke elementen:

1. Het natuurlijke, nieuwsgierige en onderzoekende gedrag van het paard, iets waar paarden normaal gesproken niet de ruimte voor krijgen, maar wat bijzonder belangrijk is voor hun welzijn.

2. De impact van ons eigen gedrag op het paard. Onze houding wordt beinvloed door allerlei gedachten en verwachtingen die opkomen zogauw we een paard benaderen.

Het gedrag van de pony Pepe

Zo hebben de deelnemers kunnen observeren wat er nodig is om een paard uit te nodigen zichzelf te zijn, als dat paard al volledig op is gegaan in het idee dat de mens hem continue uitdaagt. De pony Pepe (heel toepasselijk, “Peper”) laat al van ver af agressief gedrag zien, zowel richting mens als andere paarden. Na een bijzondere sessie met Francesco blijven de deelnemers die dagelijks voor Pepe zorgen ontroerd als ze zien hoe hij zich voor het eerst ontspant en met de andere paarden kennis maakt.

De paddock betreden

Hoe kun je op een ontspannen manier kennis maken met een onbekend paard? We gaan vaak te snel en recht op ons doel af. We vullen daarbij onderweg een heleboel dingen in zonder ze echt te beleven. Allerlei verwachtingen, gedachten en oordelen komen in ons op en vaak gaat dat, behalve het simpelweg kunnen genieten van het moment, ten koste van het contact. Nieuwsgierigheid krijgt niet de ruimte en echt open staan voor een ander is daarom moeilijk, wat allerlei automatische reacties tot gevolg heeft. Een deelneemster beleeft de rust en openheid van de kennismaking met een onbekend paard tijdens een coachings-sessie, waarbij ook het paard alle ruimte krijgt om vanuit zichzelf kennis te maken.

Reflectie

Na een dag interactie is de link naar de bijzondere locaties snel gelegd: Hoe makkelijk is het voor ene (ex) gedetineerde om zichzelf te zijn met alle vooroordelen die we beleven? Hoe makkelijk is het om binnen de kaders van een gevangenis te zien wat voor een werk er wordt verricht zonder na te denken bij de vraag, goh wat zou hij gedaan hebben?

Een bijzondere locatie om te ontdekken hoe paarden en mensen vaak “gevangen” zitten in automatisch gedrag en automatische reacties.

De dag was voor iedereen een bijzonder intense belevenis de voor veel nieuwe inspiratie en openheid heeft gezorgd.

————————————————–

Workshops “Het Cognitieve Paard”

We roepen ook bij anderen vaak automatisch gedrag op of laten het voortbestaan. In onze workshops trainen we hoe je je bewuster kunt zijn van jezelf en hoe je kunt herkennen als iemand anders automatische reacties bij je oproept.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s